Vopsitul vegetal natural consta in fierberea plantelor (frunze, flori, coaja), la care se adauga otet, sare, piatra acra, calaican (denumire populara data sulfatului de fier), zeama de varza.

Culoarea neagra se obtine prin fierberea coajei de arin in combinatie cu calaicanul. Prin fierberea coajei de nuca verde se obtine negru-brun.


Culoarea cafeniu inchis se prepara din coaja de nuca verde, in cantitate mai mica, in combinatie cu zeama de varza, sau funingine amestecata cu otet.


Galbenul se prepara prin fierberea „laptelui cucului” (floare care creste pe costise si pe care vitele nu o mananca) in combinatie cu calaicanul.


Rosu deschis se obtine prin fierberea cojii de mar paduret. Adaugand cenusa, calalican ori piatra acra se obtine un rosu mai inchis.


Violet se obtine din argaseala de mesteacan, argaseala care la randul ei, se obtine din coaja de mesteacan, tarate de grau la care se adauga sare ori calalican. Fierband argaseala obtinem culoarea violet.


Albastru il obtinem din florile de liliac, branduse de toamna, viorele de padure, culese si plamadite, care apoi sefierb si se amesteca cu „usuc” (grasime de pe lana oii), cu calalican, usturoi.


Bej se obtine din frunze uscate de ceapa alba, ori din ceai rusesc, daca folosim frunze de ceapa rosie culoare devine mai intensa si poate ajunge pana la violet deschis.