Portul romanesc ca si intreaga arta populara (arhitectura, crestaturi in lemn,  ceramica, etc.) s-a nascut si a dainuit pe teritoriul tarii noastre din cele mai vechi  timpuri. Istoria ne spune ca dacii erau imbracati la fel cu taranii nostri de la munte:  „Imbracamintea lor era un fel de tunica pana la genunchi, stransa c-o cingatoare peste mijloc, itari largi legati la glezna cu sfoara sau varati in opinci, pe deasupra o manta larga, fara maneci, incopciata pe umar.


Femeile erau inalte, zvelte, mandre la port, cu o dulce mladiere in miscari si cu multa blandete si duiosie in chipul lor frumos, in ochii lor mari, galesi umbriti de gene lungi. Purtau o haina usoara pana-n calcaie, pe deasupra o dulama pana la genunchi, stransa la brau, pe cap o broboada de in sau de canepa, margele la gat si flori in cosite”, ne aminteste Alexandru Vlahuta.


Marturii despre originea portului romanesc se vad pe Columna lui Traian si pe monumentul de la Adamclisi. Croiala lunga si larga a camasii traditionale, portul itarilor la barbati si fuste largi la femei, sumanele groase au ramas aceleasi si in zilele noastre.     Prin descoperirea figurinelor de lut, de la Carna-Craiova, din epoca bronzului, s-au constatat in imbracaminte elemente ce corespund costumului romanesc.


Graitoare este piesa din spate (de la brau in jos) si anume opregul care astazi se poarta in Banat, pe care se intrezaresc  franjurile.     Documente ale originii portului nostru sunt si unele insemnari  literare si istorice, unele opere de arta.  Astfel, in zugraveala de pe biserici se vad adeseori si ctitorii, tarani imbracati in costum popular romanesc. Imagini ale portului nostru gasim de asemenea in unele fresce si pe unele porti ca la Episcopia de Ramnicu Valcea, pe a carei poarta de la intrare se vede o fecioara in ie traditionala, zavelci si poale. Picturile de lemn sau pe sticla infatiseaza de asemenea elemente ale costumului romanesc.     Toate aceste marturii care s-au pastrat de-a lunghul timpurilor sunt adevarate documente ala originii si continuitatii ale romanilor pe pamantul vechii Dacii.